Adet Düzensizliği
Adet Düzensizliği
Adet döngüsü hakkında “normal” olarak kabul edilen çok geniş yelpazede doğrular vardır. Bununla birlikte, düzensiz dönemler vücudunuzdaki bir şeyin pek doğru olmadığının işareti olabilir. Örneğin, düzensiz dönemler potansiyel doğurganlık sorunlarının erken işareti olabilir.
Adetlerinizin düzensiz olup olmadığını nasıl anlayacağınızı bilmek vücudunuzu daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Döngünüz normalden daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanamanız olmayabilir veya aşırı kanama olabilir. Çoğu zaman, “düzensiz” terimi, sizin için normal olanın dışında bir farklılık anlamına gelebilir.
Düzensiz adet nedir?
Adet döngülerinizin ne kadar sürdüğünü çizerek, dönemlerinizin düzenli mi yoksa düzensiz mi olduğunu öğrenebilirsiniz. Adet döngünüzün uzunluğunu, adetinizin 1. gününden sonraki adetin 1. gününe kadar sayarak belirleyebilirsiniz. 1. gün, geleneksel olarak gerçek akışın ilk günüdür. 21 ile 35 gün arasında adet görmek normaldir.
21 günden daha sık veya 35 günden daha az sıklıkta tekrarlama eğilimindeyse, döneminiz düzensizdir. Döngü uzunluğunuz normal aralığa düşüyor ancak döngüden döngüye yedi ila dokuz gün arasında değişiyorsa, bu da düzensiz bir dönemin işaretidir.
Kadınlar genel olarak her yıl ortalama 11 ile 13 kez adet görür. Bazı kadınlarda bu sayı farklı olabilir. Daha fazla ya da daha az sayıda adet görülebilir. Düzensiz ya da eksik adet dönemlerinin nedenlerini bulmak için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekir.
Menstrüel problemler
Menstrüasyon başladıktan sonraki ilk birkaç yıl boyunca adet dönemleri genellikle düzensizdir. Menstrüasyonu kontrol eden hormonların dengeye ulaşması birkaç yıl sürebilir.
Adet dönemleri de bir yılda görülen adet sayısı gibi çok düzensiz olabilir. Perimenopoz ve menopoz dönemleri dışında adet düzensizliği normal bir durum değildir. Menopoz ise adet döneminin üzerinden 12 ay geçmesiyle ortaya çıkar.
Çoğu kadın, dört ila yedi gün süren adet dönemlerine sahiptir. Bir kadının adeti genellikle 28 günde bir olur, ancak normal adet döngüsü 21 gün ile 35 gün arasında değişebilir.
Menstrüel problem örnekleri:
- 21 günden az veya 35 günden fazla arayla oluşan adet periodları
- Arka arkaya üç veya daha fazla period kaçırma
- Normalden çok daha ağır veya daha hafif olan adet akışı
- Yedi günden uzun süren periodlar
- Ağrı, kramp, mide bulantısı veya kusmanın eşlik ettiği periodlar
- Adetler arasında, menopozdan sonra veya cinsel ilişkiden sonra meydana gelen kanama veya lekelenme
Anormal adet görme örnekleri:
- Amenore, bir kadının dönemlerinin tamamen durduğu bir durumdur. Kadın hamile değilse, emzirmiyorsa veya menopoza girmiyorsa (genellikle 45 ila 55 yaş arası kadınlarda görülür) 90 gün veya daha fazla adet görmemesi anormal kabul edilir. 15 veya 16 yaşlarında veya göğüsleri gelişmeye başladıktan sonraki üç yıl içinde adet görmeye başlamamış genç kadınların da adet görmemiş olduğu kabul edilir.
- Oligomenore, seyrek olarak meydana gelen dönemleri ifade eder.
- Dismenore, ağrılı dönemler ve şiddetli adet krampları anlamına gelir. Döngü sırasında bazı rahatsızlıklar çoğu kadın için normaldir.
- Anormal uterin kanama, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli adet düzensizlikleri için geçerli olabilir: daha ağır bir adet akışı; yedi günden uzun süren bir dönem; veya adetler arasında, cinsel ilişkiden sonra veya menopozdan sonra kanama veya lekelenme.
Hamile değilseniz, adet gecikmesinin diğer nedenleri arasında şunlar vardır:
Aşırı kilo kaybı veya alımı: Düşük vücut ağırlığı, adet gecikmesinin yaygın bir nedeni olsa da, obezite de adet sorunlarına neden olabilir.
Hormon sorunları: Bu, vücudun menstrüasyonu desteklemek için ihtiyaç duyduğu hormon seviyelerinde bir değişikliğe neden olabilir.
Fazla egzersiz: Kaçırılan dönemler kuvvet gerektiren ya da ağırlık kullanılan sporlarda ve sporcularında yaygın görülen bir sorundur.
İlaç kullanımı: Doğum kontrol yöntemleri gibi daha hafif, daha seyrek, daha sık veya adet gecikmesine veya hiç adet olmamasına neden olabilecek ilaçlar.
Hastalık: İmperfore himen, polikistik over sendromu veya Asherman sendromu gibi pelvik organlarla ilgili sorunlar.
Emzirme: Birçok kadın emzirmeyi tamamlayana kadar düzenli adet görmez.
Diğer sorunlar: Anoreksiya veya bulimia gibi yeme bozuklukları, duygusal stres, uzun yolculuk
Erken yumurtalık yetmezliği, 40 yaşından önce adet görmeyi bırakmanızdır. Karın veya pelvise cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisi erken yumurtalık yetmezliğine neden olabilir.
İrritabl barsak sendromu, tüberküloz, karaciğer hastalığı ve diyabet gibi diğer hastalıklar, nadir de olsa adet gecikmesine veya düzensizliğe neden olabilir. Ancak bu hastalıklardan herhangi biri mevcutsa, genellikle adet düzensizliklerinin yanı sıra başka semptomlarınız olacaktır.
Bir dönemi atladıysanız, rahatlamaya çalışın. Hayatınızı duygusal ve fiziksel dengeye döndürmek yardımcı olabilir. Birçok kadın şimdi ve sonra dönemleri kaçırır. Hamile değilseniz, döngünüz önümüzdeki ay normale dönecektir.
Bir doktora görünmeniz gerekip gerekmediğine ve ne zaman görüneceğine karar vermek için belirtilerinizi kontrol edin.
Uzun süren ve tekrarlayan adet düzensizliğiniz varsa erken teşhis ve tedavi için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nagihan Cengaver’den randevu alabilirsiniz.