Bartholin Apsesi

Bartolin kisti ve ameliyatı

Bartholin kistleri, Bartholin bezinizdeki sıvı dolu keselerdir. Bu bezler vajinanızın etrafındaki bölge olan alt vulvadadır. Enfekte olabilirler ve bir apse ya da irin kesesi oluşturabilirler.

Bartholin bezleri, vajina ağzına yakın dudaklarda bulunur. Bartholin bezleri cinsel ilişkinin gerçekleşmesi için gerekli olan kayganlığı sağlamaya yardımcı olur. Bazen bezlerin açıklığının tıkanarak sıvının beze geri dönemesiyle sıvı birikerek kiste neden olur. Sıvı enfekte olursa, irin oluşturur ve bir Bartholin apsesi haline gelecektir. Kist veya apse genellikle vajinal açıklığın bir tarafında oluşur. Eğer Bartholin kisti küçük ise ağrı oluşturma riski oldukça düşüktür. Ancak, zaman içinde rahatsızlık ve ağrıya neden olacak kadar büyüyebilirler. Bazen enfekte ya da apse olabilirler. Bu durumlarda, tedavi edilmesi gerekebilir.

 

Bartholin kisti neden olur?

Bartholin kistleri en çok üreme çağındaki kadınlarda ve daha önce Bartholin kisti veya apsesi olan kadınlarda görülür. Cinsel aktivite, bölgeye doğrudan travma (yaralanma) veya ameliyatla ilişkili oluşabilir.

Bartholin kistinin belirtileri nelerdir?

Bartholin kistini fark etmeyebilirsiniz fakat kist büyürse, semptomlar şunları içerebilir:

  • Vajinal girişin yakınında hassas veya ağrılı bir yumru
  • Vajinal girişe yakın basınç veya dolgunluk
  • İlişki sırasında ağrı
  • Yürürken veya otururken rahatsızlık
  • Ateş (apse varsa)

Bartholin kisti nasıl teşhis edilir?

 

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Nagihan Cengaver muayene esnasında size belirtilerinizi soracak ve kisti inceleyecektir. Ayrıca bir pelvik (iç) muayene yapılabilir ve herhangi bir enfeksiyonu belirlemek için vajinal sıvı örnekleri alınarak analiz edilebilir.

Bartholin kisti nasıl tedavi edilir?

 

Tedavi türü kistin büyüklüğü, eğer acı vericiyse kistin enfekte olup olmadığına göre değişiklik gösterir. Çoğunlukla kistin boşaltılmasını ya da antibiyotik kullanımını gerektirebilir. Bazı durumlarda ameliyat da gerekebilir.

Bartholin kisti ameliyatı nedir?

Bartholin kistleri üç şekilde tedavi edilebilir:

Word kateteri tedavisi

Kistte küçük bir kesi yapılır. Bu kesime insizyon denir. Daha sonra, kesiye kateter adı verilen küçük bir lastik tüp yerleştirilir. Kateter, sıvının dışarı akabilmesi için alanı açık tutar. Bu tedavi, ofis içinde yapılabilir. Vulva uyuşturulur, böylece daha az ağrı hissedilir. Birkaç hafta sonra kateter çıkarılır.

Marsupializasyon

Marsupializasyon bir cerrahi prosedürdür ve Bartholin kistlerinin cerrahi olarak tedavisinde en yaygın kullanılan yöntemdir. Marsupializasyon, üretranın açıklığına yakın gelişen Skene kanalı kistleri gibi diğer kist türlerini tedavi etmek için de kullanılır. Kistte küçük bir kesi yapılır. Daha sonra, kesinin her iki tarafına birkaç dikiş atılır. Kistteki sıvı bu küçük, kalıcı açıklıktan dışarı akar. Bu tedavi, ofis içinde yapılabilir. Vulva uyuşturulur, böylece daha az ağrı hissedilir.

Eksizyon

BARTHOLİN BEZİ SALGILARIYLA CİNSEL İLİŞKİ SIRASINDA ISLAKLIK SAĞLADIĞI İÇİN ÖNCELİK TEDAVİDE BARTHOLİN BEZİ ALINMAZ. ANCAK KİŞİNİN HAYAT KALİTESİNİ BOZAN , SIK TEKRARLAYAN APSE DURUMUNDA BARTHOLİN BEZİ ÇIKARILABİLİR. Tüm kist, bazen bez ve kanal kesilir. Çok fazla tercih edilmez. Bu daha karmaşık bir ameliyattır. Vulva uyuşturulur, böylece daha az ağrı hissedilir.

Tedavi sonrası süreç

 

Çoğu hasta ameliyattan 1 ila 6 saat sonra eve gidilebilir. Her geçen gün daha iyi hissedilir. Ancak iyileşmek için muhtemelen 2 ila 4 haftaya ihtiyaç olunur. En az 2 hafta veya vulva tamamen iyileşene kadar seks yapmaktan kaçınılması tavsiye edilir.

Tedaviden sonra kistteki ve vulvadaki ağrılar geçmelidir. Bazı kişilerin kistten kalıcı olarak kurtulması için bu ameliyatlardan birden fazlasına ihtiyacı olabilir. Düzenli takip tedavinin önemli bir parçasıdır. Çünkü Bartholin kistlerinin yaklaşık yüzde 5 ile 15’i tedaviden sonra tekrarlanabilir.