Dış Gebelik ve Boş Gebelik
Dış Gebelik ve Boş Gebelik
Dış Gebelik
Dış gebelik, döllenmiş bir yumurta rahmin dışına yerleştiğinde meydana gelir. Normal bir hamilelikte, döllenmiş yumurta, döllendikten yaklaşık 6 ila 7 gün sonra uterus (rahim) boşluğuna yerleşmeden önce fallop tüpünden aşağı inerek 4 ile 5 gün geçirir.
Dış gebeliklerin hepsi olmasa da çoğu fallop tüpünde gerçekleşir. gebeliğin erken tespiti, ciddi tıbbi komplikasyonları önleyebilir ve fallop tüpünü kalıcı hasardan kurtarabilir.
Dış gebelik nedenleri
Dış gebeliğe neden olabilecek birkaç durum vardır. Fallop tüpündeki herhangi bir hasar, fallop tüpünü tıkayabilir veya daraltabilir. Normalde döllenmiş yumurtayı rahme taşıması gereken tüp duvarlarında da sorunlar olabilir. Hormonal dengesizlik, rahim veya tüpün enfeksiyonu veya arızası, tüpün normal işlevini bozabilir ve dış gebelikle sonuçlanabilir.
Daha önce aşağıdakilerle ilgili bir geçmişiniz varsa, dış gebelik geçirme riskiniz daha fazladır:
- Dış/boş gebelik
- salpenjit (pelvik enfeksiyon)
- fallop tüpünüze zarar
- kısırlık
- tüp ligasyonu dahil pelvik cerrahi (gebeliği önlemek için fallop tüplerinizin bağlanması veya kelepçelenmesi).
Diğer risk faktörleri şunları içerir:
- korunma olarak da bilinen bir rahim içi cihaz (RİA) kullanmak
- sadece progesteron içeren oral doğum kontrol hapı (mini hap) kullanmak
- doğurganlık tedavisi (IVF) geçirmek
Bazı durumlarda dış gebeliğin nedeni asla bilinemeyebilir.
Çoğu dış gebelik vakasında, döllenmiş yumurta çabucak ölür ve siz adet görmeden önce veya hafif bir ağrı ve kanama yaşadıktan sonra sisteminiz tarafından parçalanır. Bu vakalarda dış gebelik nadiren teşhis edilir ve düşük olduğu varsayılır. Bu koşullarda hiçbir şey yapılmasına gerek yoktur.
Döllenmiş yumurta büyümeye devam ederse, fallop tüpünüzün ince duvarı gerilir ve alt karnınızda ağrıya neden olur. Ayrıca vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Yumurta büyüdükçe tüp yırtılarak şiddetli karın ağrısına, iç kanamaya neden olabilir.
Dış gebelik belirti ve bulguları
Dış gebelik yaşayan kadınlar, başlangıçta normal bir gebeliğin tüm belirtilerine sahiptir. Gebeliğin çoğu belirtisi gebeliğin dördüncü ve onuncu haftası arasında ortaya çıkar. Bunlar şunları içerir:
- vajinal kanama
- alt sol veya sağ karın ağrısı
- sersemlik veya baygınlık hissi
Bu semptomları yaşarsanız, hemen bir hastaneye gitmelisiniz.
Dış gebelik teşhisi
Dış gebelikten şüpheleniliyorsa, doktorunuz Op. Dr. Nagihan Cengaver, ultrason taraması ve gebelik testi yapacaktır.
Ultrason taraması boş bir uterus(rahim) gösteriyorsa ancak hamilelik testi pozitif çıkarsa, muhtemelen dış hamileliğiniz var demektir. Bu işaretler ayrıca hamileliğinizin çok erken evrelerinde olduğunuzu veya zaten düşük yaptığınızı da gösterebilir.
Transvajinal prob kullanan bir ultrason en iyi kalitede taramayı sağlarken, dış gebelik görmek her zaman mümkün değildir.
İyiyseniz ve şiddetli ağrınız yoksa, dış hamileliğinizin teşhisine yardımcı olması için hekim kontrolünde 2 ile 3 güne kadar her gün kanda gebelik hormonu testi yaptırabilirsiniz.
Dış gebelik tedavisi
En yaygın tedaviler ilaç ve cerrahidir. Çoğu durumda, hastaya zarar vermemek için ektopik hamileliği hemen tedavi edilir. Tüp hasar görmeden önce gebelik erken bulunursa ilaç kullanılabilir. Çoğu durumda, metotreksat adı verilen ilaç ile hamilelik sonlandırılır. Tedavinin sonuçları ve takip için doktorunuzu birkaç kez ziyaret etmeniz gerekebilir.
İlk birkaç haftayı aşan bir hamilelik için ameliyat, ilaçtan daha güvenli ve işe yarama olasılığı daha yüksektir. Şu anda dış gebelik için 3 farklı cerrahi tedavi mevcuttur.
Döllenmiş yumurtayı fallop tüplerinden çıkarmak için laparoskopik cerrahi: Göbeğinizin (göbek deliği) altındaki küçük bir kesiden teleskopik bir cihaz (laparoskop) sokulur. Dış gebelik dokusunu manipüle etmek ve gerekirse çıkarmak için alt karnınızda da birkaç küçük kesi yapılır. Ameliyat, dış gebelik dokusunu çıkarmak için fallop tüpünüzü çıkarmayı (salpenjektomi) veya fallop tüpünüzü açmayı (salpingostomi) içerebilir.
Dış gebeliği ortadan kaldırmak için laparotomi: Hamilelik ilerlemişse veya ciddi kanama varsa, doktorunuz çok daha büyük bir kesi içeren bir ameliyat türü olan laparotomi yapabilir. İlk haftadan sonra kan testleri artık hamile olmadığınızı gösterene kadar haftada bir veya iki kez takip gerektirir.
Laparoskopik cerrahi veya metotreksat enjeksiyonundan sonra çoğu kadın iyileşir ve 24 saat içinde hastaneden ayrılmaya hazır hale gelir. Laparotomiden sonra 2 gün hastanede kalmak gerekebilir.
Boş gebelik nedir, belirtileri, teşhisi ve tedavisi nasıldır?
Döllenmiş bir yumurta rahmin içine yapıştığında ancak fetüse dönüşmediğinde, boş gebelik oluşur. Anembriyonik gebelik olarak da bilinir. Genellikle yumurta veya spermin materyalindeki veya her ikisinin kombinasyonundaki bir hatadan kaynaklanır. Önlemek için alınabilecek herhangi bir önlem yoktur.
İlk üç aylık döneminizin sonunda düşük yapma ihtimaliniz var. Bu gerçekleşmeden fark edilirse öncellikle ilaç ile gebelik sonlandırılabilir. Veya dokuyu çıkarmak için cerrahi bir prosedür kullanılabilir.
Vücudunuz birkaç hafta içinde iyileşir. Düşük yapmak, gelecekte normal bir hamilelik yaşayamayacağınız anlamına gelmez. Takip bakımı, tedavinizin ve güvenliğinizin önemli bir parçasıdır.
Doktorunuz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nagihan Cengaver, uygulanan tedaviye göre ihtiyacınız olabilecek bakım ve dikkat etmeniz gerekenler hakkında size ayrıntılı bilgi verecektir.