Doğum
Doğum
Doğum yapmak, bebeği rahminizden dışarı itme işlemidir. Bunu yapmaya hazır olduğunuzda, üç aşamadan oluşan bir doğum sürecinden geçerseniz. Daha düzenli ve daha sık hale gelen kasılmalar, su gelmesi ve kramplar gibi belirtiler size bebeğinizi doğurma zamanınızın geldiğinin sinyalini verir.
Erken doğum, hamileliğin 37. haftasından önce başlayabilir. Ancak bebekler, zamanında doğduklarında en sağlıklı şartlara sahip olurlar. Bu nedenle gebelik süresince ideal sürenin tam olarak tamamlanması hedeflenir. Vajinal doğum, doğum yapmanın en yaygın yoludur, ancak bazı kişilerin doğum sürecine yardımcı olması için tıbbi ve cerrahi yardıma ihtiyacı olabilir.
Doğumun İlk Aşaması
Doğumun ilk aşaması düzenli kasılmalarla başlar ve tam servikal genişleme (açılma) ile biter. Kasılmalar pelvisin ve rahim ağzının bebeğin çıkarılabileceği kadar açılmasına yardımcı olur ve bu saatler sürebilir.
Bu aşamada fetal kalp monitörüne bağlı olunabilir, ancak yüksek riskli hamilelik veya komplikasyon yoksa yürümekte ve hareket etmekte kısıtlama olmaz. Epidural ağrı tedavisi alınmadıysa, dik pozisyonlar dilatasyonu ilerletmeye yardımcı olabilir.
6 cm dilatasyona ulaşıldıktan sonra doğum yavaşlar, duraklar veya ilerlemezse, başka adımlar atılabilir. Doğumu hızlandırmak için ilaç kullanımı düşünülebilir. Buna rağmen doğum hala ilerlemiyorsa, sezaryen doğum seçeneği düşünülebilir.
Sezaryen doğum planlaması kimler için gerekir?
- Genital bölgede HIV veya aktif herpes lezyonu gibi bir enfeksiyon olması
- Vajinal doğum sırasında tehlikeli kanamaya neden olabilen plasenta previa gibi plasenta ile ilgili sorunlar varsa
- Diyabet veya yüksek tansiyon gibi vajinal doğumu riskli hale getirebilecek tıbbi bir durumun olması
- İkiz ve üçüz gibi çoklu bebek olması durumunda
- Baş-pelvis uygunsuzluğu ( annenin çatısıyla bebeğin başının uyumsuzluğu)
- Bebeğin anne karnındaki poziyonunun vajşnal doğum için uygun olmaması
- Annenin geçirilmiş myom ameliyatı
- Bebeğin eşinin erkenden ayrılması ( plasenta dekolmanı)
- Kordon sarkması
- Bebeğin anne karnında streste olması
doğum sezaryen yöntemi ile gerçekleştirilebilir.
Doğumun ilk aşaması herkesin bildiği gibi kasılmalarla birliktedir. Epidural yöntemlerle bu ağrı kısmi olarak kontrol altına alınabilir. Ağrı kontrolü ile ilgili olası seçenekleriniz hakkında Op. Dr. Nagihan Cengaver’den durumunuza özel bilgi alabilirsiniz.
Doğumun İkinci Aşaması
Rahim ağzı 10 santim kadar açıldığında aktif doğumun ikinci aşaması başlamış olur. Bebeğin başı göründüğünde buna taçlandırma denir.
Bebeği vajinadan dışarı itmek için itme süreci boyunca uzman desteği alınmalıdır. Bazı durumlarda, vakumlu ekstraksiyon veya forseps kullanımıyla bu sürece yardımcı olunabilir.
İlerleme olmadan iki ile üç saatten fazla bir süredir ıkınılıyorsa, sezaryen doğum düşünülebilir. Epizyotomi, vajinanın açılmasında cerrahi olarak kesilmesi rutin olarak tavsiye edilmez, ancak belirli koşullar altında yapılabilir.
Bebeğin başı alındıktan sonra, göbek kordonunun bebeğin boynuna dolanmadığından emin olarak bebeğin geri kalanının çıkarılmasına yardımcı olunur.
Bebek tamamen doğduğunda kordonu kesilir. Bununla birlikte, kordon kesimi 30 ila 60 saniye veya daha fazla gecikebilir. İdeal olarak, anne ve bebek arasında ten tene temas, doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmelidir.
Bebek ilk nefesini aldığında akciğerlerinde ve dolaşım sisteminde birtakım değişiklikler meydana gelir:
- akciğerlere artan oksijen
- akciğerlere kan akışı direncinin azalması
- solunum sisteminden akan sıvılar
- akciğerlerin şişmesi ve kendi kendine gaz değişimine başlaması
- fetal kan akışındaki değişiklikler
- solunumla tetiklenen kalbin üst odacıklarındaki doğal açıklığın kapanması
Doğumun Üçüncü Aşaması
Bu aşama genellikle 15 dakikadan az sürer. Plasentanın doğumunun gerçekleştiği yer burasıdır. Hala kasılmalar hissediliyorsa ve komplikasyonlar için izlenmeye devam edilir. Bu aşamadaki en büyük komplikasyon doğum sonrası aşırı kanamadır. Doğumun ardından normal kanama, 500ml veya bir miktar daha fazlasıdır. Doğum sonrası kanamanın artmasına neden olabilecek faktörler şunlardır.
- yardımlı (vakum veya forseps ile müdahaleli) doğum
- koryoamniyonit
- cerrahi doğum
- aşırı şişmiş rahim
- preeklampsi
- uzun süren doğum
- hızlı ilerleyen doğum
- plasentayı doğurmak için 30 dakikadan uzun bir süre
Doğum Komplikasyonları
Anne ve bebeğin doğum sürecinde bir dizi komplikasyon riski vardır:
- ilerlemeyi durduran, daha fazla müdahale gerektiren doğum
- perine yırtılmaları
- göbek kordonu sorunları
- bebekte anormal kalp hızı
- doğum sırasında veya doğum sırasında bebeğin oksijen tedarikinde bozulmalar
- bebeğin doğum kanalında sıkışması (omuz distosisi)
- doğum sonrası aşırı kanama
Doğumdan Sonra
Doğumdan sonra en az bir saat süre zarfında, komplikasyonlar için yakından izlenir ve anne ile bebeğin bağ kurması sağlanır. Anne hemen emzirmeye teşvik edilir.
Bebeğin ek bakıma ihtiyacı varsa, bu odada veya ayrı bir alanda yapılabilir. Daha yüksek düzeyde bakıma ihtiyaç duyan bebeklerin yenidoğan yoğun bakım ünitesine taşınması gerekebilir.
Çocuk doktoru ve kadın doğum uzmanı tarafından son kontroller yapıldıktan sonra hastaneden çıkış yapılabilir.
Kalış süresi anne ve bebeğin durumuna göre değişir, genel olarak hastanede kalış süresi vajinal doğum için yaklaşık 24 saat ve sezaryen doğum için 48 saattir.
Doğum söz konusu olunduğunda endişelenecek çok şey olabilir. Hamilelik sırasındaki korkular ve endişeler hakkında Op. Dr. Nagihan Cengaver ile konuşabilir ve doğum anında size destek olması için eşinizden ve yakınlarınızdan destek alabilirsiniz. Her şeyden önce, doğum süresince bebeğinizi dünyaya getirdiğiniz anın tadını çıkarmaya çalışın.