Histereskopi
Histeroskopi
Histereskopi, rahminizdeki sorunları bulmak ve tedavi etmek için yapılan bir işlemdir. Fibroidler veya polipler gibi rahimdeki büyümeleri gidermek için yapılabilir. Anormal kanama veya doğurganlık sorunlarını teşhis etmek ve tedavi etmek için de kullanılabilir.
Doktorunuz Op. Dr. Nagihan Cengaver, ışıklı bir tüpü serviksten rahme yönlendirir. Bu tüpe histeroskop veya dürbün denir. Ardından rahminizi sıvı ile doldurur. Bu, dürbünle rahminizin içini görmenizi kolaylaştırır. Ayrıca sorunu tedavi etmek için başka araçlar da kullanabilir.
Bu prosedür sırasında, incelemek için küçük bir doku parçası alabilir. Buna biyopsi denir. Veya dokuyu rahmin iç duvarından nazikçe kazıyabilir. Buna dilatasyon ve küretaj veya D&C denir. Veya rahim içerisinde görülen polip& myom bulunduğu yerden görerek eksize edilir( kesilerek çıkarılır).
Büyük ihtimalle histeroskopiden sonra aynı gün eve gidebilirsiniz. Birçok kadın ertesi gün işe geri dönebilir. Ancak bu yaptığınız işin zorluk derecesine bağlıdır. Bunun için doktorunuzdan sizin durumunuza özel bilgi almanız gerekebilir.
Histeroskopi neden yapılır?
Histereskopi şu durumlarda yapılabilir:
- Şiddetli kramp veya anormal kanamanın nedenini bulmak ve tedavi etmek
- Rahim şeklinde veya boyutunda bir sorun olup olmadığına veya rahimdeki yara dokusunun kısırlığa neden olup olmadığına bakmak
- Fallop tüplerine giden uterus açıklıklarına bakmak (Tüpler tıkalıysa, doktorunuz histeroskoptan geçirilen özel aletlerle tüpleri açabilir)
- Tekrarlayan düşüklerin olası nedenini bulmak
- Yanlış yerleştirilmiş veya rahim duvarına yapışmış veya bir parçası rahşm içerisnde kalmış bir rahim içi aracı (RİA) çıkarmak
- Küçük fibroidleri veya polipleri çıkarmak
- Endometrium kanseri olup olmadığını kontrol etmek
- Rahim astarındaki sorunlu alanları çıkarmak (endometriyal ablasyon)
Histeroskopiye nasıl hazırlanılır?
Histeroskopiden 24 saat önce duş almamanız, tampon kullanmamanız veya vajinal ilaçlar kullanmamanız gerekir.
Size refakat edecek birinden destek almanız tavsiye edilir. Anestezi ve ağrı kesici ilaçlar, kendi başınıza araba sürmenizi veya eve gitmenizi güvensiz hale getirebilir.
Kullandığınız ilaçları ve tüm takviyeleri mutlaka doktorunuza söylemelisiniz. Bu ilaçlar ve takviyelerden bazıları prosedürünüz sırasında ciddi riskler oluşturabilir. Doktorunuz, risk kapsamında bunlardan bazılarını prosedürün güvenliği için bırakmanızı önerebilir.
Kan sulandırma özelliği olan aspirin gibi ilaçları kullanmanız, histeroskopi dahil kanama riski olan tüm prosedürler için dikkat edilmesi gereken önemli bir durumdur.
Aynı şekilde daha önceden geçirmiş olduğunuz tüm hastalıklar ve tedaviler hakkında tam olarak doktorunuzu bilgilendirmeniz de çok önemlidir. Bu geçireceğiniz tüm ameliyat ve prosedürler için geçerli bir durumdur.
Histeroskopi nasıl yapılır?
Histeroskopi genellikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından bir hastanenin ameliyathanesinde yapılır. Histeroskopiden sonra genellikle aynı gün eve gidilebilir. Rahatlamanıza, bölgeyi uyuşturmaya veya uyumanıza yardımcı olması için size ilaç (anestezi) verilebilir.
Tüm kıyafetlerinizi çıkaracak ve prosedür için özel bir önlük giyeceksiniz. Testten önce mesanenizi boşaltmalısınız. Daha sonra ayaklarınız kaldırılmış ve ayaklıklarla (üzengi) desteklenmiş olarak bir muayene masasına sırt üstü yatırılırsınız.
Doktorunuz vajinanıza spekulum adı verilen kaygan bir alet yerleştirir. Spekulum, doktorunuzun vajinanın içini görebilmesi için vajina duvarlarını nazikçe açar. Vajinanız özel bir ajanla temizlenir.
Histeroskop vajinanızın girişine yerleştirilir ve rahim ağzından nazikçe rahminize doğru hareket ettirilir. Histeroskoptan rahminize bir sıvı konur. Bu rahimiçinin net bir şekilde görülmesine yardımcı olur. Histeroskoptan rahimiçinizin büyütülmüş görüntüsüne bakılır. Ayrıca fallop tüplerinin uterus açıklıkları da görülebilir. Prosedür sırasında bir video ekranı da kullanılabilir.
Biyopsi veya başka bir işlem yapılırsa, histeroskop aracılığıyla küçük aletler de kullanılabilir.
Prosedürden hemen sonra, hemşirelerin sizinle ilgileneceği ve sizi gözlemleyeceği bir dinlenme alanına götürülürsünüz. Muhtemelen 1 ila 4 saat iyileşme alanında kalırsınız. Sonra sağlık durumunuza göre hastane odasına taşınır ya da eve gidersiniz.
Histeroskopi sonrası süreç nasıldır?
Size sakinleştirici veya lokal veya bölgesel anestezi verilirse, test sırasında biraz kramp yaşayabilirsiniz. Genel anesteziniz varsa, testten sonra boğaz kuruluğu, hafif ses kısıklığı veya hafif boğaz ağrınız olabilir.Boğaz pastilleri ve ılık tuzlu su gargaraları boğaz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bazı kadınlar midelerinde baş dönmesi ve hasta hissederler. Buna vazovagal reaksiyon denir. Bu his birkaç dakika sonra kaybolur.
Histeroskopi sonuçları
Normal: Rahim içi boyut ve şekil olarak normal görünür. Polip, miyom veya başka büyüme yoktur. Fallop tüplerinin açıklıkları normal görünür.
Anormal: Rahim içinin boyutu veya şekli normal görünmez. Rahimde skar dokusu veya yapışıklık bulunur. Rahim polipleri, miyomlar veya diğer büyümeler mevcuttur. Yanlış yerleştirilmiş veya çıkarılamayan bir rahim içi araç (RİA) bulunur ve çıkarılır. Bir veya her iki fallop tüpünün uterus açıklıkları kapalıdır.
Histeroskopi hakkında daha fazla bilgi almak için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nagihan Cengaver’den randevu alabilirsiniz.