Jinekolojik Muayene ve Kontroller

Jinekolojik muayene nasıl yapılır?

Jinekolojik muayene, kadınların üreme organlarının görsel ve fiziksel muayenesidir. Muayene sırasında vajina, serviks(rahim ağzı), fallop tüpleri, vulva, yumurtalıklar ve uterus (rahim) incelenir.

Jinekolojik muayene ne zaman yaptırılmalıdır?

Bir kadının ne sıklıkla jinekolojik muayene olması gerektiğine dair belirli bir kılavuz yoktur, ancak genellikle yılda bir kez olması önerilir. Tıbbi geçmişinize bağlı olarak daha sık yaptırmanız önerilebilir. Kadınlar, diğer sağlık sorunları daha erken gerektirmedikçe, 21 yaşında ilk jinekolojik muayenesini yaptırmalıdır. Genellikle ilk jinekolojik muayene, kadınlarda doğum kontrolü için gidilen zamanda yapılır.

21 yaşın üzerindeki kadınlar, genel kontrollere benzer şekilde düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmalıdır. Ancak, jinekolojik muayene yaptırmanın bazı özel nedenleri şunlardır:

  • olağandışı vajinal kanama veya akıntı
  • ailede kanser öyküsü
  • cinsel yolla buluşan hastalıklar, kistler, myom ve diğer jinekolojik problemler

Jinekolojik muayene için hazırlık

Daha önce hiç jinekolojik muayene olmadıysanız, randevunuzu alırken doktorunuza bildirmelisiniz. Jinekolojik muayenenizi adet görmeyeceğiniz bir tarih için planlayın. Bazı durumlarda adet dönemiyle ilgili bir sorun varsa adet döneminde muayene gerekebilir. Jinekolojik muayeneden en az 24 saat önce vajinal ilişkiden ve duş almaktan kaçınılmalıdır.

Jinekolojik muayene nasıl yapılır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nagihan Cengaver, size giydirilen özel bir kıyafetin altından öncelikle fiziki muayenenizi gerçekleştirecektir.

İlk olarak doktorunuz vajinanızı ve vulvanızı görsel olarak inceleyecektir. Doktorunuz kızarıklık, tahriş, akıntı, kist veya yaralar gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığı gösteren belirtileri araştırır.

Spekulum muayenesi

Hastanın durumuna göre vajinaya spekulum olarak bilinen bir alet yerleştirilir. Spekulum, gaga şeklinde paslanmaz çelik ya da plastikten oluşan bir cihazdır. Kadınlar derin nefes almalı ve yerleştirme sırasında vajinal, rektal ve karın kaslarını gevşetmeye çalışmalıdır.

Pap smear

Doktorunuz, spekulumu çıkarmadan önce küçük bir spatula gibi görünen bir şeyle serviksi kaydırabilir. Spatula daha sonra incelenmek üzere hücreleri toplar. Bu prosedür Pap smear olarak bilinir. Bu sayede kanser ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi durumları teşhis edilebilir.

Manuel test

Doktorunuz ayrıca yine ihtiyaca göre iç üreme ve cinsel organlarınızı manuel olarak muayene edebilir. Manuel muayene ile rahim veya yumurtalıklardaki düzensizlikler tespit edilebilir. Bu işlem sırasında rahminizin boyutu belirlenebilir. Son olarak gerekli görülmesi durumunda rektal muayene de yapılabilir.

Jinekolojik muayeneden sonra herhangi bir anormallik bulunursa doktorunuz size hemen söyleyebilir. Ancak Pap smear sonuçları birkaç gün sürebilir. Doktorunuz ilaç reçete edebilir veya bir takip ziyareti gerektirebilir.

Jinekolojik muayenenin faydaları

Jinekolojik muayeneler, bir kadının cinsel ve üreme sağlığını belirlemek için gereklidir. Ayrıca kanser veya enfeksiyonlar gibi yaşamı tehdit eden durumları da tespit edebilirler.

Jinekolojik muayeneler rutin bir işlemdir, ancak işlem sırasında biraz rahatsızlık ve sonrasında lekelenme olabilir.

Birçok kadın jinekolojik muayeneleri fiziksel ve zihinsel olarak rahatsız edici bulmaktadır. Op. Dr. Nagihan Cengaver, jinekolojik muayeneleri olabildiğince acısız hale getirmeye çalışır ve süreç boyunca güvence ve geri bildirim sunar. Doktorunuza soracağınız soruları önceden hazırlamanız size yardımcı olabilir. Randevunuz sırasında bir arkadaşınızdan veya ailenizden size eşlik etmesini de isteyebilirsiniz.