Kolposkopi
Kolposkopi
Kolposkopi nedir?
Kolposkopi, bir tür rahim ağzı kanseri testidir. Doktorunuzun veya hemşirenizin rahim ağzınıza yakından bakmasını sağlar. Rahim ağzınızdaki anormal hücreleri bulmak için kullanılır. Çoğu kadında, Pap testinden anormal sonuçlar alınırsa bu prosedür uygulanır.
Test sırasında doktorunuz Op. Dr. Nagihan Cengaver, vajinanıza kayganlaştırılmış özel bir alet yerleştirir. Buna spekulum denir. Vajinanızın kenarlarını nazikçe ayırır. Bu, doktorunuzun vajinanızın ve serviksin içini görmesini sağlar. Doktor ayrıca daha iyi görmeye yardımcı olması için dışarıdan büyüteç kullanır. Bazı durumlarda fotoğraf ya da video da çekilebilir.
Spekulum içeri yerleştirilirken doğal olarak biraz rahatsızlık hissedilebilir. Biyopsi gerekirse ufak bir doku örneği alınabilir.
Düzenli takip, tedavinizin ve güvenliğinizin en önemli aşamasıdır. Bu nedenle doktorunuzun vereceğe tüm randevulara düzenli olarak uyum sağlamanız çok önemlidir.
Prosedür için nasıl hazırlanırsınız?
Prosedür doğal olarak sizin için biraz stresli olabilir. Prosedür hakkında detaylı olarak bilgilendirilerek stresin kontrol edilmesine yardımcı olur. Prosedür klinik ortamda her türlü hijyen ve güvenlik sağlanarak yapılır.
Bu prosedür adet döneminiz boyunca yapılmaz. Bunun nedeni, kanın rahim ağzınızı görmeyi zorlaştırmasıdır.
Hamileyseniz veya hamile olma riskiniz varsa kan veya idrar testi yapılabilir. Kolposkopi hamilelik sırasında güvenlidir. Düşük yapma riski çok azdır. Ancak biyopsiden sonra biraz kanamanız olabilir.
Sizi eve götürmek için refakatçiyle gelmeniz tavsiye edilir. Anestezi ve ağrı kesici ilaçlar, kendi başınıza araba sürmenizi veya eve gitmenizi güvensiz hale getirebilir.
Kan sulandırma özelliği olan aspirin gibi herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, kolposkopiden önce almayı bırakmanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sormalısınız. Bu tarz ilaçlar prosedür esnasında kanama riskinin artmasına neden olabilir.
Aldığınız tüm ilaçları ya da takviyelerinizi prosedürden önce doktorunuza söylemeyi unutmamalısınız. Bazıları prosedürünüz sırasında beklenmedik sorunlara yol açabilir. Doktorunuz, prosedürden önce bunlardan herhangi birini almayı bırakıp bırakmamanız gerektiğini ve ne kadar süre önce bırakmanız gerektiğini size söyleyecektir.
Daha önce geçirmiş olduğunuz tüm hastalıklar ve tedaviler hakkında doktorunuzu ayrıntılı olarak bilgilendirmelisiniz. Bu yaşadığınız tüm sağlık sorunlarında ya da uygulanacak herhangi bir ameliyat ile prosedürden önce her zaman dikkat edilmesi gereken önemli kurallardan biridir.
Kolposkopi için gelmeden önce duş alabilirsiniz, ancak parfüm ya da oje gibi herhangi bir kozmetik ürün kullanmaktan kaçınmalısınız.
Testten 30 ila 60 dakika önce ağrı kesici almanız gerekebilir. Bu, biyopsiden kaynaklanan herhangi bir ağrı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Hangi tür ağrı kesicinin işlem için uygun olduğunu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Kolposkopi nasıl uygulanır?
Rahim ağzınızda kansere dönüşebilecek hücre değişikliklerini bulmanın hızlı ve kolay yoludur. Pelvik muayenede yaptığınız gibi muayene masasına uzanılır. Kuvvetli ışık altında özel bir cihazla büyütülerek analiz işlemi gerçekleştirilir. Anormal bir durumun tespit edilmesi ile biyopsi sürecine ihtiyaç olunabilir. Küçük bir doku örneği alınarak patolojiye analize gönderilir. Tüm bu işlemler ortalama 15 dakika sürer.
Kolposkopi neredeyse ağrısız bir işlemdir. Biyopsi yapılması gerekiyorsa, biraz rahatsızlık olabilir. Biyopsiden sonra birkaç gün vajinanızdan biraz lekelenme, kanama veya koyu renkli akıntı olabilir.
Kolposkopi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nagihan Cengaver’den randevu alabilirsiniz.