Miyom

Miyom

Miyomlar, kadınların rahminin içinde ya da üzerinde gelişen anormal büyümelerdir. Bazen bu tümörler oldukça büyüyerek şiddetli karın ağrısına ve yoğun kanamalı adet dönemlerine neden olur. Ayrıca, rahim içerisinde ortaya çıkan miyomlar, gebelik esnasında döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını güçleştirebilir. Bu durum, gebe kalamama veya tekrarlayan düşüklere neden olabilir.

Diğer durumlarda, çok fazla belirti ya da semptoma yol açmazlar. Büyümeler tipik olarak iyi huylu veya kanserli değildir. Miyomların nedeni bilinmemektedir.

Araştırmalara göre, 50 yaşına kadar kadınların yüzde 80’ine varan bir kısmı bunlara sahiptir. Bununla birlikte, çoğu kadının herhangi bir semptomu yoktur ve miyomları olduğunu asla bilemeyebilirler.

Farklı miyom türleri nelerdir?

Bir kadının geliştirdiği miyom tipi, rahim içindeki veya üzerindeki konumuna bağlıdır.

İntramural miyomlar: Bu miyom tipleri, rahmin kas duvarında oluşan ve en yaygın görülen miyom türüdür.  İntramural miyomlar büyüyerek rahmin gerilmesine neden olabilir. Hastalarda baskı hissi, ağrı ve kanama şikâyetlerine yol açabilirler.

Subserozal miyomlar: Serosa adı verilen rahmin dışında subserozal miyomlar oluşur. Rahminizi bir tarafta daha büyük gösterecek kadar büyüyebilirler.

Saplı miyomlar: Subserozal tümörler, tümörü destekleyen ince bir taban olan bir gövde geliştirebilir. Yaptıklarında, saplı miyomlar olarak bilinirler.

Submukozal miyomlar: Bu tür tümörler, rahminizin orta kas tabakasında veya miyometriyumunda gelişir. En çok kanamaya neden olan miyom türü, submuköz miyomlardır.

Miyomlara ne sebep olur?

Miyomların neden geliştiği belli değil, ancak birkaç faktör oluşumlarını etkileyebilir.

Hormonlar: Östrojen ve progesteron, yumurtalıklar tarafından üretilen hormonlardır. Her adet döngüsü sırasında rahim duvarının yenilenmesine neden olurlar ve miyomların büyümesini teşvik edebilirler.

Aile öyküsü: Anneniz, kız kardeşiniz veya büyükannenizin bu durumla ilgili bir geçmişi varsa, sizde de gelişebilir.

Gebelik: Hamilelik, vücudunuzdaki östrojen ve progesteron üretimini artırır. Miyomlar hamileyken hızla gelişebilir ve büyüyebilir.

Miyomlar için kimler risk altındadır?

Aşağıdaki risk faktörlerinden bir veya daha fazlasına sahip olan kadınlarda miyom gelişme riski daha fazladır:

  • gebelik
  • ailede miyom öyküsü
  • 30 yaş ve üstü
  • yüksek vücut ağırlığı

Miyomların belirtileri nelerdir?

Belirtileriniz, sahip olduğunuz tümörlerin sayısına, bunların yerleşimine ve boyutuna bağlı olacaktır. Örneğin, submukozal miyomlar yoğun adet kanamasına ve gebe kalmada zorluğa neden olabilir.

Tümör çok küçükse ya da menopoz dönemiyse, herhangi bir semptom ortaya çıkmayabilir. Menopoza giren kadınlarda, miyoma neden olan östrojen ve progesteron hormon seviyeleri düştüğü için miyomlar küçülme görülebilir.

Miyomların belirtileri şunları içerebilir:

  • adet periyotları arasında veya sırasında pıhtılı veya yoğun kanama
  • pelviste veya alt sırtta ağrı
  • artan adet krampları
  • artan sıklıkta idrara çıkma
  • ilişki sırasında ağrı
  • normalden daha uzun süren menstrüasyon
  • alt karnınızdaki basınç veya dolgunluk
  • karın şişmesi veya büyümesi

Miyomlar nasıl teşhis edilir?

Op. Dr. Nagihan Cengaver; pelvik muayene ile miyom teşhisi fiziki olarak yapılabilir. Fiziki muayene ile rahmin durumu, boyutu ve şekli kontrol edilebilir. Bunun dışında başka testlere de ihtiyacınız olabilir:

Ultrason: Bu işlemde, rahminizi görüntülemek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Bu, doktorunuzun iç yapılarını ve mevcut miyomları görmesini sağlayacaktır. Vajinaya yerleştirilen ultrason çubuğu ile uygulanan transvajinal ultrason işlemi ile uterustan daha net görüntüler elde edilebilir.

Pelvik MR: Bu derinlemesine görüntüleme testi, rahminizin, yumurtalıklarınızın ve diğer pelvik organlarınızın görüntülenmesini sağlar.

Miyomlar nasıl tedavi edilir?

Doktorunuz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nagihan Cengaver yaşınıza, miyomlarınızın boyutuna ve genel sağlığınıza göre bir tedavi planı geliştirir. Kombine bir tedavi uygulanabilir.

Ev ilaçları ve doğal tedaviler

Bazı ev ilaçları ve doğal tedaviler, akupunktur, yoga, masaj, kramplar için ısı uygulaması (ağır kanama yaşarsanız sıcaktan kaçının) da dahil olmak üzere miyomlar üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Diyet değişiklikleri de yardımcı olabilir. Et ve yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınmalısınız. Bunun yerine, flavonoidler, yeşil sebzeler, yeşil çay ve ton balığı veya somon gibi soğuk su balıkları açısından zengin yiyecekleri tercih etmelisiniz. Stres seviyenizi yönetmek ve fazla kilonuz varsa kilo vermek, miyomlu kadınlara da fayda sağlayabilir. Miyomları küçültmek için hormon seviyenizi düzenleyen ilaçlar reçete edilebilir. Kanama ve ağrıyı kontrol eden; ancak miyomları küçültmeye ya da yok etmeyen tedavi seçenekleri şunlardır:

  • hormon progestini serbest bırakan bir intrauterin cihaz (RİA)
  • ibuprofen (Advil) gibi reçetesiz (OTC) anti-inflamatuar ağrı kesiciler
  • doğum kontrol hapları

Ameliyat

Çok büyük veya çoklu büyümeleri çıkarmak için ameliyat yapılabilir. Bu miyomektomi olarak bilinir. Laparotomi miyomektomisi (açık ameliyat) rahme erişmek ve miyomları çıkarmak için karında sezaryen kesisi gibi bir kesi yapmayı içerir. Ameliyat, kameralı küçük cerrahi aletler ile birkaç küçük kesi kullanılarak laparoskopik olarak da yapılabilir. Ancak ne yazık ki ameliyattan sonra miyomların tekrar büyüme riski olabilir.

Miyom belirtileri artarsa ve diğer tedaviler etkili olmazsa histerektomi yapılması önerilebilir. Fakat bu, ileride çocuk sahibi olamayacağınız anlamına gelir.

Uzun vadede ne beklenebilir?

Prognozunuz, miyomlarınızın boyutuna ve konumuna bağlı olacaktır. Miyomlar, küçüklerse veya semptom göstermiyorlarsa tedaviye ihtiyaç duymayabilir.

Hamileyseniz ve miyomunuz varsa doktorunuz durumunuzu dikkatle izleyecektir. Miyomlar hamilelik süresince çoğunlukla herhangi bir soruna neden olmaz. Miyomunuz varsa ve hamile kalmayı düşünüyorsanız, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nagihan Cengaver’den randevu alabilirsiniz.